Dekorera inför sommarfesten

Hage pyntet til fest med fargerike vimpler og to langbord
Vannkaraffel fylt med vann, isbiter og bringebær med tre glass stablet ved siden av

Fräscha färger, stämningsfulla ljus och vackra blommor. Vi ger dig de bästa dekorationstipsen till sommarfesten!

Sommar och fest – två ord som hör ihop. Det viktigaste för en bra fest är människorna som är med på den, men det skadar inte ge den goda stämningen lite hjälp på traven med härliga dekorationer.

Det är enklare än du kanske tror och du behöver absolut inte slita ut dig totalt för att göra sommarens höjdpunkt extra minnesvärd. 

Vi har tipsen som sätter en extra festlig prägel på festen!

1. Läskande frestelser

Det är viktigt att dricka mycket när det är varmt, och oavsett om du serverar lemonad, vatten, smoothie, iste eller bål så finns det många möjligheter att skapa lite extra sommarstämning kring drycken.

Se till att gästerna får i sig tillräckligt med vätska med en dryckesstation: Fyll stora karaffer eller krukor med kran med det du ska servera och garnera med mynta, lime, granatäpple, frusna bär eller ätbara blommor.

Dekorativa isbitar gör också susen. Du kan göra isbitar av fruktjuice, eller lägga frukt, bär eller grönsaker i iskubsformarna. Allt du behöver är extra stora iskubsformar, det du vill lägga i dem, vatten och en frys. Och vips – extra kallt och extra snyggt!

Läckra glas hör också till. Om du är ute i god tid kan du spara på tomma syltburkar. Tillsammans med sugrör är dessa nämligen utmärkta som dricksglas.

Tips

Läckra glas hör också till. Om du är ute i god tid kan du spara på tomma syltburkar. Tillsammans med sugrör är dessa nämligen utmärkta som dricksglas.

Firkantede isbiter fylt med blåbær eller blomster
Tre etasjers stativ med lime øverst, urter i midten og jordbær nederst
Gammel rusten trillebår med fargerike blomster oppi

2. Lys upp natten

Inget är så stämningsskapande som ljus! Dekorera balkongen, terrassen eller trädgården med ljusslingor, lyktor och stearinljus. Då är också chansen större att ni håller er utomhus och njuter av sommarnatten på bästa sätt.

Det finns särskilda ljusslingor som är lämpliga för utomhusbruk, så du behöver inte vara rädd för att förstöra dem om det skulle komma en skur. Värmeljus gör sig extra fint om du stoppar dem i glas eller ljusstakar med handtag och hänger dem på trädgrenar. Och vill du ha ett idylliskt och drömskt uttryck är rislampor perfekta. De är otroligt dekorativa och hänger perfekt från en gren eller dinglande över entrén till trädgården eller terrassen.

Tips

Värmeljus som kommer i transparenta plastbehållare gör sig extra bra i glas och genomskinliga ljusstakar. Och om du tänker lite smart väljer du en variant som brinner i hela åtta timmar så att du inte behöver byta ut dem under festens gång.

3. Gör din egen matbar

Har du bjudit in många gäster på mat är det bra att lägga upp så att alla kan förse sig själva. Det är ju skönt för dig att du också får delta i din egen fest och inte behöver servera och springa runt hela kvällen.

Använd ett eller flera avlastningsbord för att sätta upp en matstation där alla tillbehör står framme. Köp till små burkar att hälla dressingar, såser och garnering i, lägg bröd i stora skålar eller papperspåsar, trä fruktbitar på spett och servera den varma maten i något som håller värmen medan det står ute. För att göra det extra överskådligt och roligt kan du köpa små etiketter som du skriver innehållet i de olika burkarna och skålarna på.

Tips

Ställ en liten skål med sylt en bit från bordet. Den lockar till sig eventuella getingar och håller dem borta från buffén.

4. Dekorera med trädgårdsredskap

Ska du ordna sommarfesten i trädgården kan dina trädgårdsredskap utgöra dekorationen. Ta fram den gamla skottkärran, fyll den med is och servera dryckerna i den. Har du en stege av trä kan du ställa upp den mot väggen och dekorera stegen med ljusslingor, eller använda den att ställa fram glas på. En gammal balja kan bli dekorativ om du fyller den med vatten, blommor och värmeljus som flyter på ytan. Och om du har några gamla mjölkhinkar kan du ställa ut dem och fylla dem med blommor – det skapar verkligen lantlig stämning.

Tips

Låt gärna trädgårdsspaden stå i jorden i blomsterbädden för en extra rustik och enhetlig stämning.

5. Se till att festen förevigas med en photo booth

Genom ett photo booth ser du till att festen blir ett minne under en lång tid framöver – och dessutom får du ett dekorativt inslag i festen. Sätt upp en egen vägg eller ett litet område där du kan ta bilder. Du kan till exempel hänga upp en stor matta i tropiska färger och sätta några ”props” på framsidan, som en solhatt, en solstol och ett parasoll. Eller så kan du skapa en Instagram-vänlig ram i papp som du dekorerar som du själv vill.

Föredrar du en enkel lösning kan du istället köpa roliga pappersfigurer på pinne som gästerna kan hålla framför ansiktet, hattar, uppblåsbara badleksaker och annat som ger en somrig känsla.

Fokus på polaroidbilde foran en vennegjeng
Jente som holder stor lilla og grønn bukett foran ansiktet
Blomsterbukett i lilla og grønt arrangeres på bord

6. Myshörna som tål alla väderlekar

Inred en lite lugnare hörna för festen. Det är inte alltid vi har tur med sommarvädret i det här landet, och då är det bra att kunna dra sig undan till en plats som är skyddad mot vind och rusk.

Avsätt ett hörn som du fyller med varma filtar, stora kuddar och varför inte även en madrass. Och så ljusslingor och ett parasoll för en stämningsfull och mysig inramning. Och om du har turen att äga en värmelampa bör myshörnan naturligtvis finnas nära den.

Tips

Ta fram det du har av ullstrumpor och tofflor och samla dem i en korg så att gästerna kan låna ett par om de skulle börja frysa. Den omtänksamma gesten skapar en varm och avslappnad känsla.

7. Dekorera med en blomsteräng

Du behöver inte köpa dyra buketter för att pynta sommarfesten – gör hellre blomsterdekorationen till borden själv. Ett mycket enkelt sätt att göra det är att placera ut små vaser i olika former på bordet. Spara till exempel burkar från mataffären, ta bort etiketterna och omvandla till fina vaser. Ett annat alternativ är att använda vanliga höga dricksglas och låta blommorna stå ”inuti” dem.

Plocka ängsblommor eller använd snittblommor som pioner, margueriter eller liljor, gröna växter eller grenar och strån. Om du bor i närheten av en åker är det lättast att springa ut och plocka med dig några buntar lupin. Det är som vackrast när det är lite vilt och somrigt! Har du lite till över kan du dessutom göra en blomkrans till dig själv eller dina gäster.