Så här dekorerar du bröllopsbilen

Sort bil med hvit dekorasjon
Hvit bil med just married skilt bak

Inför den stora dagen behöver bröllopsbilen dekoreras – och vi ger dig tipsen som gör att ni kan köra från vigseln med stil.

Oavsett om ni planerar att lämna vigseln i en exklusiv lyxbil, en gammal veteranbil, en modern elbil eller en helt vanlig småbil, så är det kul att klä upp bilen lite extra på bröllopsdagen.

Det här kan ju snabbt bli er mest minnesvärda bilresa någonsin, så det finns ingen anledning att spara på krutet. Som tur är krävs det inte så mycket för att göra bilen redo för bröllopsdagen!

Ett släp som lite extra dekor, en praktfull rosett eller några ballonger eller blommor kan göra underverk – och kan dessutom enkelt anpassas efter ramen för er stora dag.

Skramlande plåtburkar

Den gamla traditionen med att ha plåtburkar fästa i ett snöre bakom bilen blev ursprungligen till för att skrämma bort onda andar och se till att brudparet kunde färdas tryggt in i framtiden. Idag används de nog mest för att skapa lite liv och göra omgivningen uppmärksam på det nygifta paret.

Det här är en rolig tradition som både är enkel och billig att fixa. Välj plåtburksvarianter som passar just er dag: Har ni en rustik inramning för bröllopet kan ni bara spara på tomma konservburkar och använda dem som de är – eller kanske samla några tomma läskburkar och måla dem?

Är bröllopet av den mer romantiska, shabby chic-sorten kan ni göra egna etiketter i pastellfärger, skriva något sött på dem och limma dessa på plåtburkarna.

Och vill ni vara extra pyssliga kan ni göra små rosetter av tyll som ni knyter längs snörena, innan ni fäster plåtburkarna i ändarna. Det går även att köpa färdiga plåtburkar med eller utan tryck i butiker som säljer festartiklar.

Fäst burkarna i ett eller flera snören som ni antingen knyter fast i dragkroken eller fäster inne i bilen så att de kan hänga ut genom bagageluckan. Oavsett vilket är det bra att lägga till lite längd på snöret så att burkarna inte hoppar upp och repar bilens lack.

Rulla iväg med vilda växter

Få saker är så dekorativa som blommor och blad – och om du gifter dig på våren eller sommaren så finns det ju massor av just sådana. Plocka till exempel ihop några kvistar björkris som du binder ihop och fäster runt ytterbackspeglarna, fyll plåten i bagageutrymmet med liljekonvalj eller fäst små blombuketter i dörrhandtagen på utsidan och runt nackstöden inne i bilen.

Vill du slå på stort kan du även göra en stor blomsterkrans, bukett eller ett roshjärta som du fäster på bilen. Dessutom behöver ju faktiskt inte blommorna vara äkta.

Du kan även köpa plastblommor som du kan klippa av stjälkarna på och fästa med stark dubbelhäftande tejp så att de ser ut som om de ligger inbäddade över motorhuven. Eller varför inte köpa en blomster- eller bladgirlang som du kan fästa framför eller bakom bilen? 

Sort bil med hvit dekorasjon på håndtakene
Små detaljer gör stor skillnad.
Bil med hermetikkbokser bak seg på en gresslette
Svart bil med hermetikkbokser hengende bak
Brud sitter i en bil uten tak

En rosett på rumpan

Om du är ute efter en blickfång snarare än massor av småpynt kan en stor tyllrosett baktill på bilen vara en festlig idé. För att skapa en stor rosett behöver du bara ett vitt band och en sax.

Hur du ska sätta fast rosetten beror på vilken typ av bil du ska köra, men den kan till exempel fästas på insidan av bagageluckan, knytas fast i vindrutetorkaren (som ni i så fall inte kan använda, såklart) eller med hjälp av dubbelhäftande tejp.

Säg det med ord

Texten ”Just married” eller ”Nygifta” hör till när brudparet kör iväg och detta kan lösas på olika sätt. En möjlighet är att köpa en kritpenna eller whiteboardpenna och skriva det direkt på bakrutan. En annan är att köpa eller skapa en banner och fästa den på insidan eller utsidan av bakrutan.

Du kan också göra en skylt av till exempel papp eller en planka. Små bokstavsballonger kan också användas för att kommunicera något kort och konkret – till exempel ”Yes”, ”Nygifta” eller ”Hurra”. Och vill ni ytterligare understryka budskapet kan skylten, bannern eller ballongbokstäver kompletteras av girlanger med tofsar.

Ballongfärd

Ballonger är alltid kul och passar utmärkt för att dekorera bröllopsbilen. Kör ni iväg med en bunt stora gasballonger vajande bakom bilen kommer ni garanterat att märkas!

Välj färg och typ av ballonger som passar din bil och dagens tema. Är det pastellfärger som gäller? Svart och vitt? Transparenta med guldfärgad konfetti inuti? Röd hjärtformad ballong? Eller kanske en färgsprakande bunt? Här är det bara kreativiteten som sätter gränser!